Wednesday, 13 January 2016

Recensie: De gele ballon door Charlotte Dematons


Titel/Auteur: De gele ballon door Charlotte Dematons
Jaar gepubliceerd: 2003 door  Lemniscaat
Genre: Kinderboek, tekstloos prentenboek
Hoe heb ik dit boek verkregen: bibliotheek
Waarom las ik dit boek: het boek vond ik erg mooi vormgegeven
Rating: 4 van de 5 sterren

Dit schitterende prentenboek van Charlotte Dematons heeft geen tekst en een verhaal lijkt te ontbreken. Maar de goede kijker ontdekt al snel dat de verschillende platen van de stad, de woestijn, het oerwoud en de zee iets met elkaar te maken hebben. Telkens opnieuw duikt er een blauw Autootje op, een fakir op een vliegend taptijtje, een boef in gevangenistenue, en een gele ballon. Jong en oud zal met plezier op zoek gaan naar deze terugkerende elementen en zo zelf het verhaal reconstrueren.
In de gele ballon toon Dematons zich niet allen als een meesteres van het scheppen van sfeer, zij heeft in dit boek ook talloze kleine grapjes verwerkt.  Niels Holgersson, de baron von Münchhausen, Pippi langkous, Toetanchamon, de kerstman, Repelsteeltje en vele andere bekende figuren uit de (kinder)literatuur wandelen vrolijk over de pagina's en maken dit prentenboek een feest van herkenning. Om eindeloos te bekijken!

Recensie:
Dit boek gaat over een gele Ballon. Deze ballon stijgt op, samen met een aantal andere ballonnen maar gaat dan zijn eigen weg. Hij Vliegt over steden, Het platteland, bergen, woestijn, over de savanne, de zee, ijs, oerwoud, bossen, een haven en als laatste door het heelal. Als hij over al deze bestemmingen vliegt ziet hij iedere keer iets anders en iets nieuws.

Doordat dit een tekstloos prentenboek is kunnen ouders en leerkrachten zelf invullen welk verhaal zij aan kinderen willen vertellen. Daardoor creëren zij op een unieke manier een eigen verhaal bij deze prachtige afbeeldingen en kinderen gaan ervan smullen! De afbeeldingen zijn zeer mooi weergegeven en ook zeker aantrekkelijk getekend. Het is een feest voor de ogen!

Het boek heb ik gelezen in de zeer grote kartonnen versie. Deze versie is uitstekend te gebruiken in het onderwijs, omdat het vooral lang mee gaat en groot genoeg is om in een kring aan de kinderen te vertellen.

Een prachtig boek met een geweldig avontuur! Ik vond het boek 4 van de 5 sterren waard. 

2 comments:

  1. Ik ben gek op de gele ballon <3 Al merk ik wel dat het voor echt jonge kinderen moeilijk is zo gedetailleerd te kijken. ik vind het iig prachtig <3

    ReplyDelete